EnglishGreek
History
News
Museums/Art Galleries/Collections
Publications
Programs
Contact Us
 

Επικοινωνία
Συλλογή Έκδόσεων Τέχνης

Στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας Συνεργασία Πινακοθήκη Πιερίδη ,παρουσιάζεται η συλλογή των ολοκληρωμένων και πολύ σπάνιων Εκδόσεων Τέχνης: CAHIERS D’ART (1926 – 1960), VERVE (1937 – 1960), MINOTAURE (1933 – 1938), και LA BETE NOIRE (1935 –1936), του Ιδρύματος Πιερίδη. Μόνιμος χορηγός των Συλλογών είναι η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου. Η χορηγία έγινε με τον εορτασμό για την συμπλήρωση 50χρόνων λειτουργίας της Α.Η.Κ. .

Στο Παρίσι του Μεσοπολέμου που μεσουρανούσε ως η κατ’ εξοχήν Μητρόπολις των Τεχνών, αλλά και στα χρόνια που ακολούθησαν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, δύο φωτισμένοι Έλληνες νησιώτες, ο Μυτιληνιός Στρατής Ελευθεριάδης ή Teriade (1897-1983) και ο Κεφαλλονίτης Αιγυπτιώτης Christian Ζερβός (1889-1970), μονοπωλούσαν κυριολεκτικά την καλλιτεχνική ζωή με την τεράστια παρουσία και συμβολή τους στο χώρο των εκδόσεων Τέχνης.

Φίλοι προσωπικοί και οι δύο της ελίτ των πνευματικών ανθρώπων της εποχής αλλά και συνεργάτες κορυφαίων ζωγράφων και γλυπτών όπως οι Picasso, Miro, Chagall, Braque, Bonnard, Laurens, Beaudin, Giacometti, Le Corbusier, Rouault, Villon, Matisse, Leger και Gris, άφησαν στο πέρασμα τους ένα μνημειώδες εκδοτικό έργο, πρωτοποριακό για την εποχή του και μιας ποιότητας εξαίρετης που ξεχωρίζει και επιβάλλεται ακόμη και στις μέρες μας, με τα τόσα σύγχρονα εκδοτικά μέσα.

Πρόκειται για τα Τετράδια Τέχνης του Ζερβός (CAHIERS D’ ART) που εκδίδονταν από το 1926 μέχρι το 1960. Ο Teriade διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής των Τετραδίων Τέχνης, από το 1926 – 1931.

Μια πλήρης σειρά αυτών, είναι πλέον δυσεύρετη και πολλές είναι οι εθνικές ανά τον κόσμο βιβλιοθήκες που μάταια τα αποζητούν.

Τα Τετράδια Τέχνης κυκλοφόρησαν σε 162 τεύχη, ορισμένα σε διπλό, δηλαδή σε 97 εκδόσεις συνολικά.

Ο Teriade από την πλευρά του εξέδωσε την περίφημη σειρά των περιοδικών Τέχνης VERVE (Οίστρος). Από το 1937 μέχρι και το 1960, δημοσιεύτηκαν κείμενα τέχνης, αρχιτεκτονικής, εθνολογίας, αρχαιολογίας και φιλοσοφίας, μεγάλης διαχρονικής σημασίας. Εκδόθηκαν με τον σχεδιασμό και την φροντίδα σημαντικών ζωγράφων, 38 τεύχη των VERVE, μερικά σε διπλό. Είναι και αυτά σπανιότατα.

Ακόμη πιο σπάνια είναι η σειρά των περιοδικών MINOTAURE (ο Μινώταυρος) που κυκλοφόρησε από τον Teriade και τον Ελβετό εκδότη Albert Skira σε 12 τεύχη (11 εκδόσεις) μεταξύ των ετών 1933 και 1938. Χαρακτηρίζονται από πρωτοποριακές για την εποχή τους ιδέες και θέσεις. Αυτές που χάραξαν τις λεωφόρους για την Τέχνη της δεύτερης 50ετίας του προηγούμενου αιώνα.

Με τον Maurice Raynal, ο Teriade κυκλοφόρησε στα χρόνια 1935–1936 , οκτώ εκδόσεις της καλλιτεχνικής εφημερίδας LA BETE NOIRE (το μαύρο κτήνος) «επίσημου» οργάνου των σουρεαλιστών. Είναι επίσης μεγάλης συλλεκτικής αξίας γιατί έχουν πλέον εξαντληθεί.

Για να τιμήσει το έργο του Teriade η κυβέρνηση της Γαλλίας και μεγάλα Μουσεία της Ευρώπης και της Αμερικής, παρουσίασαν κατά καιρούς σε ειδικές εκθέσεις αυτές τις σπάνιες όσο και σημαντικές εκδόσεις. Μερικά χρόνια πριν, ένα μέρος των εκδόσεων που άνηκε στο Μουσείο Teriade της Μυτηλήνης, κλάπηκε από το Ίδρυμα Γουλανδρή-Χόρν της Αθήνας όπου εξετίθετο.

Ολοκληρώνοντας το έργο του, o Terriade ανέθεσε σε ορισμένους μεγάλους της Τέχνης την εξ’ ολοκλήρου δημιουργία, σύνθεση, εικονογράφηση και επιμέλεια βιβλίων ποίησης και ζωγραφικής, σε μικρό αριθμό αντιτύπων. Τα απεκάλεσε «grands livres de painters» (μεγάλα βιβλία των ζωγράφων). Σήμερα αποτελούν συλλεκτικά έργα αφ’ εαυτών και εμφανίζονται κατά καιρούς σε διεθνείς δημοπρασίες, σε απαγορευτικές σχεδόν τιμές.

Για το γεγονός και μόνο ότι το τεράστιο και μοναδικό αυτό εκδοτικό έργο παράχθηκε και προβλήθηκε από δύο φωτισμένους Έλληνες, το Ίδρυμα Πιερίδη και ο κ. Δημήτρης Ζ. Πιερίδης προσωπικά, κατόρθωσαν να το αποκτήσουν και να το μεταφέρουν στην Κύπρο.


   
 
Copyright © Rent a business jet SpiderNet Services Ltd. Powered By SpiderCMS v1.6. Design By .